14 apr 2017 Preekstoel verongelukte Hasco 3 staat al bij museum Flora op Texel
Categorie: Gebeurtenissen, Historie & Cultuur, KNRM |  Google Map: Kaart Oudeschild

De Hasco 3 in 1975 nabij Texel. (foto: M. Noot)

Het wrak op De Razende Bol. (Foto: H. Eelman)

Deze week maakte de strandvonderij van Texel bekend dat op de Razende Bol de restanten zijn teruggevonden van het Duitse zeiljacht ‘Hasco 3’ uit Muhlheim am Ruhr. Bij de reddingspoging door de ‘Suzanna’ en de volgvlet ‘Christians Huygens’ kwamen op 26 maart 1975 een tweetal Helderse redders om het leven. De zeven (zeezieke) opvarenden van het gestrande jacht werden er per helikopter van De Kooy gered. Een van de verdronken redders van de omgeslagen vlet werd nabij de Razende Bol gevonden. Terwijl de andere verongelukte redder op 27 maart door een verkenningsvliegtuig werd aangetroffen nabij Oudeschild. Een derde opvarende uit de vlet overleefde ternauwernood de reddingspoging. De schipper van de ‘Harco 3’ werd door het zeegerecht in Emden schuldig bevonden aan grove onachtzaamheid, en mede schuldig geacht aan het dramatische ongeval bij de KNZHRM. Bij het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora op Texel staat o.a. de al eerder gejutte preekstoel van dit verongelukte jacht. Als meer onderdelen van het schip nu ook geborgen gaan worden, is nog onbekend. De weersverwachting is W WZ 3-5 wisselend bewolkt met later enige regen.

Juttersmuseum Flora

U kunt reacties op dit bericht volgen met behulp van de RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.
Plaats een reactie

Warning: Undefined variable $user_ID in /var/www/vhosts/oudeschildtx.nl/httpdocs/wp-content/themes/photoframe/comments.php on line 48