Zoutwater praat

MARITIEME SPREUKEN, GEZEGDES EN UITSPRAKEN.

 

Een ‘nieuw’ vaarwater op de Waddenzee sinds september 2011. 

De NIOZ-haven op zuidelijk Texel.

De scheepvaart meldt zich altijd keurig bij de Verkeerscentrale (VC) Den Helder. Zo ook de visserij. ‘VC: we zijn nu vissende nabij list en bedrog’. VC: sorry schipper, maar daar heb ik nog nooit van gehoord?’. De schipper: ‘ o VC,  ik bedoel natuurlijk nabij de NIOZ-haven……..’.     

De jaarlijkse catamaranronde op Texel in juni 2011.

De 34 ste Ronde dit jaar om Texel.

In de aanloop naar de jaarlijkse Ronde om Texel probeer je een ‘nieuwbakken’ Texelaar in Den Burg enthousiast te maken voor ‘ons’ rondje om het eiland. ‘Komen ze ook langs Den Burg, want ik hou niet zo van al dat fietsen naar het strand of de dijk hier met al die wind ….. ? Is gelijk de vraag retour.

UITSPRAKEN BIJ DE BINNENKOMST VAN DE ARK VAN NOACH OP 4 JUNI 2009.

De gemeentelijke havendienst hier verzoekt een sleepbootje op de Texelstroom als hij de ark misschien al in het zicht heeft ?
De kapitein van het sleepbootje reageert op zijn plat Tessels heel verbaasd: ‘ik zie helegaar niks. Wel zie ik hier heel wat wrakhout op stroom drieve. Dat zal hem toch niet weze havenmeester….?

Bij het afmeren van de ark komt een oud-visserman (onder de indruk van de omvang) de kade oprijden. ‘Deer passen volgens mij zeker wel zes bokkentuigen op!’ was zijn conclusie in duidelijke kottertermen.

BIJ DE EERSTE HERFSTSTORM ( w-zw 8 tot 9) VAN 3 SEPTEMBER 2009

Ottersaat even buiten Oudeschild

Meeuwen bij Ottersaat, met de boerderij van de familie Hin even buiten Oudeschild.

Vogels massaal op het land, betekent vaak storm op het strand.

VISSERLUI ONDER ELKANDER OVER HET OUDER WORDEN IN SEPTEMBER 2009

De Texelse visservloot in het weekeinde in de thuishaven.

De Texelse vissersvloot in het weekeinde in de thuishaven.

‘Alles wordt puur minder de leste tied. Niet alléén het geheugen, maar de rest hangt ook meer op 1/2 6 as op 12 uur………’.

DE OUDJES DOEN HET NOG BEST BIJ DE VEERDIENST TESO

Een TESO-pet uit het verre verleden van de veerdienst.

Een TESO-pet uit het verre verleden van de veerdienst.

Tijdens de dienst van 6 januari 2010 kwam de veerboot Dr. Wagemaker in een heuse sneeuwstorm. Vanaf het kantoor op ’t Horntje raakte zelfs een oud-kapitein mee op de veerboot voor ‘het extra zicht’ vanaf de brug. Op het inmiddels dicht gestoven Marsdiep tussen Texel en Den Helder……

‘Die kapitein is zooo oud dat ie zelfs aan de grondsoort ken proeve weer ze straks benne’ klonk het met respect vanaf de TESO-toren.

DE WEKELIJKSE BINNENKOMST VAN DE KOTTERVLOOT

Het havenkantoor van Oudeschild op vhf kanaal 12.

Het havenkantoor van Oudeschild op vhf kanaal 12.

Wekelijks keert vrijdag de plaatselijke vissersvloot weer terug in de thuishaven op Texel. ‘ Waar kenne we hem neerplakken havenmeester ?’ klinkt het dan via kanaal 12. Afhankelijk van de nog uit te voeren werkzaamheden en drukte volgt dan de toegewezen plek. Vanuit de brug van de binnenlopende kotter kijkt men zo recht het havenkantoor in. ‘Prima havenmeester, bedankt. O ik zie het al: je hebt die twee meter ellende ook zeker daar weer naast je staan……?’ Een bulderend gelach klinkt er over de zender.

VISSERSKOOR OUDESCHILD.

Het koor tijdens de opname van hun 25-jarige DVD bij De Kaap.

Uit serieuze bron vernomen na het jaarlijkse slotoptreden van het Visserskoor op 16 april j.l. in dorpshuis ’t Skiltje. ‘De mannen zijn tot nader order met zangerschapverlof………’