08 jul 2011 Kielspotters Texel met mosselaar BRU 40 voor de IJzeren Kaap
Categorie: Kielspotters, Kotters |  Google Map: Kaart Oudeschild

De Luctor et Emergo in aktie voor de oostkust van Texel.

De schelpenvisser BRU 40 van de firma Padmos uit Bruinisse werd deze week gespot bij de IJzeren kaap op Texel. Vanaf de 14e juli zijn de eerste mosselen van dit seizoen weer voor de consument verkrijgbaar. De ruim 39 meter lange Zeeuwse  ‘Luctor et Emergo’  (ex HA – 24)  uit 1976 werd begin 2010 nog voorzien van een geheel nieuwe (unieke) mosselzaadinvanger. Welke men met het uitzaaien van mosselzaad nu bezig ziet.

U kunt reacties op dit bericht volgen met behulp van de RSS 2.0 feed.
U kunt een reactie achterlaten, of trackback vanaf uw eigen website.
1 reactie
  1. Jan de Koning schreef:

    Waar de BRU 40 nu mee bezig op de foto is het uitzaaien van mosselzaad wat is ingevangen aan de zgn. MZI’s (mosselzaadinvanginstalatie). De BRU 40 is speciaal voor deze werkzaamheden ingericht en duidelijk op de foto is te zien het oogstmachine waarmee de netten welke hangen aan pijpen in het water worden schoongeborsteld.
    Al met al een erg intensieve, wat gepaard gaat met zeer hoge investeringskosten voor de mosselvissers, bezigheid wat is opgelegt door de o.a. de zgn. “Groene Lobby”welk de bodemberoerende visserij zoals traditionele mosselvisserij met mosselkor maar ook de garnalenvisserij met de garnalenkor wil weren van het Wad.

Plaats een reactie

Warning: Undefined variable $user_ID in /var/www/vhosts/oudeschildtx.nl/httpdocs/wp-content/themes/photoframe/comments.php on line 48