09 jul 2009 Greenpeace kondigt nieuwe steendumpingen aan op de Noordzee
In De Telegraaf van vandaag maakt Greenpeace kenbaar de komende weken opnieuw stenen te gaan dumpen in de Noordzee, als protest tegen de visserij daar. Nadat men al eerder stenen dumpten in het Duitse deel van de Noordzee is nu het Kattegat bij Denemarken door de milieuorganisatie uitgekozen om de visserij hier onmogelijk te maken. Vanuit de Visserijorganisaties is verbijsterd gereageerd op deze nieuwe plannen. Momenteel ligt Greenpeace met een te bezoeken promotieschip voor anker bij de IJzeren Kaap.

In De Telegraaf van vandaag maakt Greenpeace kenbaar de komende weken opnieuw stenen te gaan dumpen in de Noordzee, als protest tegen de visserij daar. Nadat men al eerder enorme brokken steen dumpten in het Duitse deel van de Noordzee is nu het Kattegat bij Denemarken door de milieuorganisatie uitgekozen om hier nu de visserij onmogelijk te maken. Vanuit de landelijke Visserijorganisaties is verbijsterd gereageerd op deze nieuwe plannen. Momenteel ligt Greenpeace bij Texel, met een te bezoeken promotieschip, voor anker bij de IJzeren Kaap.

U kunt reacties op dit bericht volgen met behulp van de RSS 2.0 feed.
U kunt een reactie achterlaten, of trackback vanaf uw eigen website.
2 reacties
  1. Femke schreef:

    Ik zou graag een korte toelichting geven op het stukje hierboven:
    De actie van augustus 2008 was in het Sylter Outerif. Dit gebied was sinds 2004 een beschermd gebied o.a. vanwege het bodemleven. Tot op de dag van vandaag mogen alle schadelijke activiteiten er nog steeds plaatsvinden, waaronder grindwinning en bodemsleepnetvisserij. De stenen worden dus niet zomaar ergens gedumpt in de Noordzee, maar geplaatst in “beschermde gebieden” die feitelijk helemaal niet beschermd worden. De Zweedse overheid heeft aan de hand van een milieu impact assessment bevestigd dat het plaatsen van natuurstenen (die er van nature voorkomen maar voor een groot gedeelte zijn weggevist) niet schadelijk is voor de natuur in de beschermde gebieden, terwijl het doorzetten van de bodemsleepnetvisserij dat wel is. De eventueel te plaatsen stenen in het Kattegat, zijn wederom in een ‘op papier’ beschermd gebied en alleen als de Zweedse overheid niet zelf met daadwerkelijke bescherming van deze gebieden komt. De beowners van Texels en alle vissers worden nadrukkelijk uitgenodigd om aan boord van het lichtschip te komen om informatie te krijgen over de voordelen van zeereservaten voor de visserij en de problemen met het huidige Europese visserij beleid te bespreken. Wie zien u graag aan boord. U kunt u afspraak maken via 06 – 11 88 65 04.
    Met vriendelijke groet, Femke Nagel

  2. J.C.Spangenberg schreef:

    Er is een gemakkelijk antwoord op Greenpeace met hun steendumpingen in de Noordzee, met alle gevolgen eventueel daarbij. Gewoon met een vijftig of meer scheepsbemanningen het Greenpeaceschip enteren en laten zinken (per ongeluk), dan zijn we meteen van die gevaarlijke onruststokers verlost. Enteren en zinken. Jullie hebben mannen genoeg, die niet voor zulk een klus bang zijn. Ik las trouwens dat ze ook al zijn aangevaren in Zuid-Europa ! Hou je haaks en laat je niet kisten ! J.C.Spangenberg (Hr.89jaar).

Plaats een reactie