24 nov 2009 Documentaire ‘The Russian War’ op Texel in 1945 op IDFA vertoont
Na jaren van voorbereiding vond afgelopen zaterdag op het Internationaal Documantaire- en Filmfestival te Amsterdam de primaire plaats van 'the Rusian war'  over de opstand der Georgiërs op Texel in april 1945. Maker en Texelaar Arnold Verbrugge (geheel rechts op de foto) maakte kenbaar dat nog dit jaar de documantaire ook op Texel te zien zal zijn. De afgelopen herdenking op 4 mei werd ondermeer ook de familie Snoek gefilmt bij de Georgische begraafplaats op de Hoge Berg.

Na jaren van voorbereiding vond afgelopen zaterdag op het Internationaal Documentaire- en Filmfestival IDFA te Amsterdam de premiére plaats van 'The Russian War'. Over de bloedige opstand der Georgiërs op Texel in april 1945. Maker en Texelaar Arnold van Bruggen (geheel rechts op de foto) maakte kenbaar dat nog dit jaar de documentaire van 1 uur ook op Texel te zien zal zijn. De afgelopen herdenking werd ondermeer de familie Snoek gefilmd bij de Georgische begraafplaats op de Hoge Berg.

U kunt reacties op dit bericht volgen met behulp van de RSS 2.0 feed.
U kunt een reactie achterlaten, of trackback vanaf uw eigen website.
1 reactie
  1. Frits Plantinga schreef:

    Ik ben de laatste twee jaar een aantal keren in Georgië geweest, en ontdekte dat in de Zwarte Zee havenstad Batumi een groot nieuw restaurant, dat een opvallende Nederlandse windmolen heeft, de naam “Texel” draagt. De laatste keer heb ik wat foto’s gemaakt, het zijn helaas wel nachtopnamen, maar desalniettemin is toch duidelijk de naam “Texel” te herkennen in de neonletters.

    Toen ik vorig jaar een presentatie op een middelbare school in de bij de Georgiërs bekende badplaats Kobuleti / Qobuleti aan de Zwarte Zee heb gehouden, heb ik ook kort aan de Georgische opstand op mijn geboorte-eiland ( 1942) herinnerd. Er waren toen in mijn gehoor verschillende docenten / studenten die toen reageerden met verhalen dat ze wisten dat in hun dorp of bij die en die Georgische familie iemand na de oorlog was teruggekeerd van het eiland Texel. Mijn Georgische gastheer heeft toen ook nog pogingen gedaan om een video te pakken te krijgen van een Georgische film die omstreeks 1965 van de Georgische opstand gemaakt moet zijn.

    Vorige zomer heb ik nog geprobeerd om te kijken of er nog iemand van deze groep Georgische soldaten in leven is en hem te ontmoeten, maar daar kwam de Russische inval in Georgië tussendoor, waardoor ik het land via Turkije moest verlaten.

Plaats een reactie

Warning: Undefined variable $user_ID in /var/www/vhosts/oudeschildtx.nl/httpdocs/wp-content/themes/photoframe/comments.php on line 48